Na přání mého mladšího synka jsem dělala tyto výborné a nadýchané koláčky.
Postup sice vypadá složitě, ale není a určitě stojí za vyzkoušení. Já jsem je skoro nestihla vyfotit, jak rychle mizely z plechu 🙂 .
A zde je recept:
DVOJCTIHODNÉ KOLÁČE
Suroviny na těsto:
100 ml mléka
20 g droždí
250 g proseté hladké mouky (používám bio špaldovou Pernerku)
špetka soli
50 g cukru krupice
citronovou kůru (používám citronový cukr ze zdravé výživy a ponížím cukr krupici)
1 vejce
50 g změklého másla
Postup k přípravě těsta:
Nejdříve si připravte kvásek. Smíchejte droždí, lžičku cukru krupice a trošku vlažného mléka, odložte na teplejší místo a nechte vzejít kvásek cca 10 minut.
V míse smícháme mouku, sůl, cukr, vejce, zbytek mléka, kůru, máslo a kvásek. Vypracujeme vláčné těsto. Těsto zapracovávám v robotu s hnětacím hákem, který těsto krásně zpracuje.
Pokud je těsto moc lepivé, přidejte ještě trochu mouky. Povrch těsta posypejte trochou mouky, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Trvá to cca 45-60 minut.
Pokud chcete proces kynutí urychlit, zapněte troubu na 30°C a těsto nechte vykynout v troubě.
Mezitím si připravte náplň.
Tvarohová:
250 g tvaroh (ne vaničkový, pokud byste chtěli použít vaničkový, je potřeba nechat ho vykapat v sítku alespoň 4 hodiny)
1 vejce
cukr krupice podle chuti
1 lžička kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudingu (pouze na zahuštění tvarohu, pokud je potřeb
Všechny suroviny smíchejte dohromady a odložte stranou.
Drobenka:
50 g polohrubé mouky
50g cukru krupice
30 g změklého másla
Opět všechny suroviny smíchejte a odložte stranou.
Dále si připravte povidla nebo mák, vejce na potření koláčků a plech na pečení.
Pokud máte příliš tekutá povidla, je možné je zahustit strouhaným perníkem nebo malinko je povařit, aby se vyvařila přebytečná voda.
Dokončení koláčků:
Předehřejte si troubu na 180°C.
Vykynuté těsto rozdělíme na cca 18-20 kousků. Každý kousek zmáčkneme na placičku. Do středu dáme lžičku tvarohu, zabalíme do kuličky a dáme na plech. Necháme ještě chvíli kynout (cca 10 minut), uděláme shora důlek a naplníme povidly nebo mákem. Okraje pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou.
Pečeme do zlatova cca 15-20 minut. Po vytažení z trouby můžeme ještě pokapat rozehřátým máslem s rumem, ale nemusí být.
Nechte vychladnout, pocukrujte a přeji Vám dobrou chuť.
Tento recept je z webových stránek Míši Landové Víkendové pečení.