Dvojctihodné koláče

Na přání mého mladšího synka jsem dělala tyto výborné a nadýchané koláčky.

Postup sice vypadá složitě, ale není a určitě stojí za vyzkoušení. Já jsem je skoro nestihla vyfotit, jak rychle mizely z plechu 🙂 .

A zde je recept:

DVOJCTIHODNÉ KOLÁČE

Suroviny na těsto:

100 ml mléka

20 g droždí

250 g proseté hladké mouky (používám bio špaldovou Pernerku)

špetka soli

50 g cukru krupice

citronovou kůru (používám citronový cukr ze zdravé výživy a ponížím cukr krupici)

1 vejce

50 g změklého másla

Postup k přípravě těsta:

Nejdříve si připravte kvásek. Smíchejte droždí, lžičku cukru krupice a trošku vlažného mléka, odložte na teplejší místo a nechte vzejít kvásek cca 10 minut.

V míse smícháme mouku, sůl, cukr, vejce, zbytek mléka, kůru, máslo a kvásek. Vypracujeme vláčné těsto. Těsto zapracovávám v robotu s hnětacím hákem, který těsto krásně zpracuje.

Pokud je těsto moc lepivé, přidejte ještě trochu mouky. Povrch těsta posypejte trochou mouky, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Trvá to cca 45-60 minut.

Pokud chcete proces kynutí urychlit, zapněte troubu na 30°C a těsto nechte vykynout v troubě.

Mezitím si připravte náplň.

Tvarohová:

250 g tvaroh (ne vaničkový, pokud byste chtěli použít vaničkový, je potřeba nechat ho vykapat v sítku alespoň 4 hodiny)

1 vejce

cukr krupice podle chuti

1 lžička kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudingu (pouze na zahuštění tvarohu, pokud je potřeb

Všechny suroviny smíchejte dohromady a odložte stranou.

Drobenka:

50 g polohrubé mouky

50g cukru krupice

30 g změklého másla

Opět všechny suroviny smíchejte a odložte stranou.

Dále si připravte povidla nebo mák, vejce na potření koláčků a plech na pečení.

Pokud máte příliš tekutá povidla, je možné je zahustit strouhaným perníkem nebo malinko je povařit, aby se vyvařila přebytečná voda.

Dokončení koláčků:

Předehřejte si troubu na 180°C.

Vykynuté těsto rozdělíme na cca 18-20 kousků. Každý kousek zmáčkneme na placičku. Do středu dáme lžičku tvarohu, zabalíme do kuličky a dáme na plech. Necháme ještě chvíli kynout (cca 10 minut), uděláme shora důlek a naplníme povidly nebo mákem. Okraje pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou.

 

Pečeme do zlatova cca 15-20 minut. Po vytažení z trouby můžeme ještě pokapat rozehřátým máslem s rumem, ale nemusí být.

Nechte vychladnout, pocukrujte a přeji Vám dobrou chuť.

Tento recept je z webových stránek Míši Landové Víkendové pečení.

Cukrařina je mou velkou vášní, které jsem beznadějně propadla. Vydejte se se mnou na sladkou cestu a prozradím vám tajemství dokonalých dortů. Krok za krokem spolu vytvoříme chuťově dokonalý dort, cupcake nebo zákusek, který se rozplyne na jazyku.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů