Mechový (špenátový) dort

 

Už jste zkoušeli mechový dort?

Napsala mi kamarádka, že maminka viděla na internetu mechový dort a že si ho chtěla upéct na rodinnou oslavu. A chtěla vědět, zda mám s tímto dortem nějaké zkušenosti.

Popravdě, žádné jsem neměla, ale už jsem dort viděla a říkala jsem si, že ho určitě někdy vyzkouším. Jak asi bude dort chutnat, když je tam rozemletý špenát?

I když špenát miluji odmalička, tak v dortu jsem si ho moc představit nedokázala. Byla pro mě výzva. Ráda zkouším nové recepty a kamarádce jsem slíbila, že dort upeču.

Musím říct, že mě příjemně překvapil. Špenát v korpusu není vůbec cítit, ale má krasně zelenou barvu právě po špenátu.

A chuťově byl výborný. Proto jsem se rozhodla, že se s vámi o recept podělím.

Recept jsem našla na webu Pro Ženy (www.prozeny.cz)

Korpus – velikost formy 20cm:

120g čerstvého listového špenátu

5 ks vajec

200g cukru krupice

120 ml oleje

1 lžička vanilkového extraktu (nemusí být)

350g polohrubé mouky

1 lžička prášku do pečiva (používám bezfosfátový)

špetka soli

Krém:

500 g mascarpone

500 g šlehačky na šlehání (33-40%)

1 lžička vanilkového extraktu (nemusí být, možné nahradit vanilkovým cukrem)

cukr moučka podle chuti

Na dokončení:

sezónní ovoce

Pokud budete korpus péct v dortové formě, je potřeba ho poté oříznout, aby vynikla jeho unikátní barva. Nebo ho můžete upéct na plechu a jednotlivá patra vyříznout.

Postup:

Rozehřejeme troubu na 180 stupňů C.

Nejprve rozmixujte špenát. Pokud je příliš tekutý, přendáme do sítka a necháme odkapat přebytečnou tekutinu, aby nám příliš nezředil korpus. Přesejeme mouku a smícháme s práškem do pečiva a solí. Dáme stranou.

Oddělte žloutky od bílků. Bílky dejte do mísy u robotu a začněte šlehat. Jakmile se začne tvořit pěna, přidáme cukr krupici a vyšleháme tuhý sníh. Poté po jednom zašleháváme žloutky. Jakmile jsou zašlehané, přilejeme olej, vanilkový extrakt a rozmixovaný špenát. Snížíme rychlost robota na minimum a zašleháme mouku s práškem do pečiva a solí.

Prošleháme, aby se těsto pěkně spojilo. Přelijeme těsto do formy vyložené pečícím papírem. Pokud pečeme na plechu, těsto bude upečené cca za 20 minut. Pokud pečeme v dortové formě trvá to déle cca 40-50 minut podle typu trouby.

Vyndáme z trouby a necháme ve formě vychladnout.

Mezitím si vyšleháme krém.

Dáme mascarpone se šlehačkou do mísy na šlehání. Obojí musí mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil. Přidáme cukr moučka podle chuti a vanilkový extrakt a vyšleháme do tuha.

Můžete přidat 1 lžíci cukru krupice. Cukr krupice funguje jako ztužovač šlehačky a krém bude krásně pevný.Korpus prořízneme na 3x nebo ho vyřízneme podle formy.

Já korpusy vždy provlhčuji cukrovým sirupem s rumem, aby byl korpus vláčnější a promažeme krémem a dozdobíme zbylým korpusem a ovocem.

No a máme hotovo.

Korpus má krásně zelenou barvu a je opravdu vynikající, tak ho určitě vyzkoušejte 🙂 .

Cukrařina je mou velkou vášní, které jsem beznadějně propadla. Vydejte se se mnou na sladkou cestu a prozradím vám tajemství dokonalých dortů. Krok za krokem spolu vytvoříme chuťově dokonalý dort, cupcake nebo zákusek, který se rozplyne na jazyku.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Chcete recepty na dokonalé korpusy? Stáhněte si můj eBook zdarma!
  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Potkáme se na Facebooku: