Blíží se nám sezóna jahod a já jsem si pro vás připravila opravdu luxusní recept na piškotovou roládu, která se jen rozplývá na jazyku. Korpus je lehký a nadýchaný, ale zároveň pružný a při rolování se neláme a nepraská. Roláda tak nebude jen lahodná, ale také pěkná na oko. Jahodový rozvar jsem si sama připravovala a recept na něj zde také najdete, ale stejně tak můžete použít oblíbenou marmeládu nebo jen na kousky nakrájené jahody a před rolováním je nasypat na krém.
Věřte mi, že všichni kdo ochutnají, si budou chtít přidat.
Celý postup jsem natočila a vkládám dolů pod recept.
Recept na piškot a design rolády jsem objevila na skvělých stránkách KICA Academy a musela jsem ji vyzkoušet.
Věřím, že se bude líbit i Vám. Určitě recept vyzkoušíte.
Úspěšné pečení 🙂
Ingredience na piškot:
6 vajec pokojové teploty (oddělíme žloutky od bílků)
105 g cukru krupice (rozdělíme na 30 g a 75 g)
85 g hladké mouky
45 g mléka (pokojové teploty)
60 g oleje (použila jsem BIO řepkový z Ikei, ale můžete použít váš oblíbený)
špetka soli
Krém:
mascarpone 250 g
šlehačka na šlehání 33% 250 ml
cukr moučkový podle chuti
cukru krupice 1 lžíce
Jahodový rozvar:
jahodové pyré (rozmixované čerstvé jahody nebo rozmrazené z mrazničky)
cukr krupice dle chuti
želatina plátková (použila jsem Dr. Oetker)
na kousky nakrájené jahody
Postup:
Nejprve si připravíme jahodový rozvar.
Želatinu si dejte nabobtnat do studené vody asi na 10 minut. Voda by měla být opravdu studená, aby se vám želatina nerozpustila, ale jen změkla a nabobtnala.
Jahodové pyré a cukr dejte do hrnce a přiveďte pomalu k varu dokud se cukr nerozpustí.
Pokud máte pyré moc tekuté, chvíli vařte na mírném ohni, dokud se voda trochu nevypaří. Sundejte ze sporáku a nechte chvilinku stát, než přidáte želatinu, cca 2 minuty.
Vymačkejte vodu ze želatiny a přidejte ji do pyré a míchejte dokud se želatina nerozpustí. Vmíchejte nakrájené jahody.
Přikryjte potravinářskou fólii a nechte vychladnout.
Piškot:
Teď si upečeme korpus. Zapněte troubu na 180°C.
Oddělte si žloutky od bílků. Začněte bílky se špetkou soli šlehat a jakmile se začne tvořit pěna pomalu přisypejte 75 g cukru krupice. Zvyšte otáčky u robota a vyšlehejte tuhý sníh.
Mezitím můžete začít šlehat v jiné míse žloutky s 30 g cukru krupice. Já jsem smíchala 22 g cukr krupice s 8 g bio vanilkového cukru, aby roláda voněla po vanilce. Můžete také samozřejmě použít semínka z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt. Šlehejte, dokud nemáte ze žloutků světle žlutou pěnu.
Jakmile máte sníh i žloutky vyšlehané, začněte sníh do žloutkové směsi přidávat. To už přidávejte ručně a po částech, aby se směs pěkně spojila. Pokud máte dobře promícháno, přisypte mouku a opět důkladně zapracujte.
Spojíme mléko a olej a opět postupně po částech zapracováváme do směsi. Přidávala jsem na 3x.
Pokud máme všechny suroviny promíchané a spojené, vylijeme těsto na připravený plech o velikosti 40×30 cm nebo 35×35 cm.
Dejte do předehřáté trouby na 10 – 12 minut.
Po vyndání z trouby nechte vychladnout cca 30 – 40 minut a poté můžete roládu plnit.
V průběhu chladnutí korpusu si připravte krém.
V míse smíchejte mascarpone se smetanou ke šlehání. Přidejte 1 polévkovou lžíci cukru krupice. Ten slouží jako stabilizátor, takže žádný jiný není potřeba. Přidejte cukr moučka podle chuti a vyšlehejte na hustý krém.
Dokončení:
Sundejte piškot z plechu a odlepte pečící papír, pokud jste piškotové těsto na něm pekli.
Nejprve si rozetřete na piškot jahodový rozvar. Dále začnete nanášet krém. Trochu krému si nechte na dozdobení.
Krém rovnoměrně rozetřete po celém piškotu. Tam, kde budete stáčet roládu, naneste trochu víc krému, aby uprostřed nevznikla vzduchová kapsa. Pomalu smotávejte pomocí pečícího papíru, který zároveň roládu utahuje, aby byla pevná. Jakmile je celá zamotaná, zabalte do pečícího papíru, ve které jste ji zamotávali a dejte do lednice zchladnout alespoň na hodinu.
Po zchladnutí roládu rozbalíme a dozdobíme dle vlastní fantazie 🙂 .
Přeji dobrou chuť!