Rebarborovo-jahodová tartaletka (košíček)

Blíží se letní sezóna a k tomu patří samozřejmě letní ovoce. Připravila jsem si pro vás výborný recept, který určitě stojí za vyzkoušení.

Rebarboru jsem neměla moc ráda. Když jsem byla malá, babička dělala rebarborové koláče. Ale rebarbora byla příšerně kyselá a tak jsem ji nechtěla ani vyzkoušet.

Pak jsem našla tento recept a rozhodla jsem se, že rebarboře dám ještě šanci. A udělala jsem DOBŘE. Tartaletky jsou výborné a určitě jsem je nedělala naposledy.

Těsto:
125 g špaldové mouky
125 g hladké mouky
špetka soli
100 g cukr krupice
1 vejce
1 žloutek
120 g másla, pokojová teplota
2 lžičky prášku do pečiva (nedávala jsem a jsou excelentní)

Náplň:
500 g očištěné rebarbory, nakrájené
150 g jahod (dala jsem mražené)
1 lžíce kukuřičného škrobu
100 g cukr krupice
malinko vody na podlití

Drobenka – všechny ingredience  smícháme v jedné míse:
1/4 hrnku mletých mandlí nebo mandlové mouky
1/4 hrnku polohrubé mouky
1/4 cukru krupice

1/4 hrnku plátkových mandlí
35 g másla

Postup: 

Všechny ingredience na těsto společně smícháme. Mícháme buď ručně nebo můžete použít robota. Zabalíme do folie nebo pečícího papíru a necháme asi 30 minut ztuhnout v lednici.

Zatím co nám těsto chladne si připravíme náplň.
Suroviny na náplň (kromě škrobu) dáme do hrnce, přivedeme k varu a mírně povaříme, aby rebarbora změkla cca 5-10 minut. Před dokončením přidáme škrob, aby se nám náplň zahustila, pokud je moc tekutá, přidejte ještě trochu. Odstavíme a necháme zchladnout.

Troubu předehřejeme na 180°C
Těsto vyndáme z lednice a vyválíme na tloušťku cca 6mm a vyložíme těstem formičky a trochu přitlačíme. Pokud těsto přesahuje přes okraje, ořízneme nožem.

Na těsto položíme pečící papír a vysypeme třeba luštěninami na tzv. blind baking (pečení na slepo) a dáme péct do trouby na 15 minut.

Poté vyndáme z trouby a z košíčků vyndáme luštěniny s papírem. Naplníme náplní, posypeme drobenkou a plátky mandlí. Pečeme dalších cca 20 minut. Časy jsou orientační, protože každá trouba peče jinak.

Formy jsem použila od firmy Wilton o velikosti 10 x 2,5 cm. Z tohoto množství jsem udělala 6 kusů.

Určitě vyzkoušejte 🙂

 

 

 

Cukrařina je mou velkou vášní, které jsem beznadějně propadla. Vydejte se se mnou na sladkou cestu a prozradím vám tajemství dokonalých dortů. Krok za krokem spolu vytvoříme chuťově dokonalý dort, cupcake nebo zákusek, který se rozplyne na jazyku.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Chcete recepty na dokonalé korpusy? Stáhněte si můj eBook zdarma!
  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Potkáme se na Facebooku: