WHOOPIE PIES – sendvičové koláčky

Už jste je vyzkoušeli? A víte co to vlastně jsou Whoopie Pies?

Whoopie pies jsou původem z USA. Je to vlastně sendvič vyrobený z křehkých dortových sušenek spojené krémem.
Recept na sendvičové koláčky má svůj původ v Amišské komunitě v Pensilvánii v USA. Koláčky byly považovány za speciální pochoutku, protože byly původně vyrobeny ze zbytku těsta na dort.

Podle Amišské tradice, když děti najdou tyto pochoutky ve svých obědových taškách, zakřičeli „Whoopie!“
Nejoblíbenější a nejčastěji dělané byli z čokoládového těsta spojené bílým krémem, ale kuchaři rádi experimentují a dnes je již mnoho druhů. Jedny z nejodlíbenějších jsou dýňové, které si dnes připravíme.

První věc, kterou si musíme připravit je dýňové pyré. Je potřeba si ho to připravit předem, aby zchladlo a mohli jsme dýni rozmixovat (v zahraničí je možné dýňové pyré koupit v plechovce).

Dýňové pyré:
1 dýni (oblíbený druh, většinou se používá hokaido)
plech, pečící papír

Rozehřejeme si troubu na 180°C.
Dýni rozkrojíme a vydlabeme semínka. Můžeme oloupat, ale u hokaido to není potřeba. Položíme na plech řezem dolů a dáme do trouby na cca 40-45 minut.
Vyndáme z trouby, necháme vychladnout a poté rozmixujeme na hladké pyré.

Suroviny na těsto:
330 g hladké mouky (prosáté)
5 g soli
5 g prášku do pečiva (používám bezfosfátový)
5 g jedlé sody
28 g mleté skořice
15 g mletého zázvoru
15 g mletého hřebíčku
225 ml oleje (používám slunečnicový)
330 g dýňového pyré
2 velká vejce
5 g vanilkového extraktu (nemusí být)
400 g třtinového cukru (můžete dát 200 g bílého a 200 g třtinového), množství nechám na vás, já většinou dávám méně

Suroviny na náplň:
300 g krémového sýra (použila jsem Cream cheese značky Milkeria-Penny nebo používám Goldesu z Lidlu)
150 g změklého másla
moučkový cukr podle chuti
5 g vanilkového extraktu (nemusí být)

Postup:
Předehřejeme troubu na 180°C. Vyložíme plechy pečícím papírem.
Nejprve smícháme mouku, sůl, sodu, prášek do pečiva a koření v jedné míse.
V míse od robota společně smíchejte vejce, dýňové pyré, olej, vanilku a prošlehejte. Pomalu přisypávejte cukr a šlehejte dokud se vše nespojí v hladkou směs. Jakmile se spojí všechny ingredience, přisypte suché ingredience a dobře promíchejte.

Na plechu tvoříme malé koláčky pomocí lžíce asi 2-3 cm od sebe. Já používám lžíci na zmrzlinu, která se mi velmi osvědčila třeba u cupcaků nebo mramorového korpusu.

Pečeme cca 15 minut. Zda jsou koláčky hotové zjistíme pomocí špejle, kterou píchneme do prostřed koláčku a pokud bude čistá, vyndáme je z trouby. Necháme vychladnout na plechu.

Než se nám koláčky upečou připravíme si náplň.
Nejdříve si vyšleháme máslo s cukrem, aby bylo pěkně nadýchané. Vyšlehané máslo zvětší svůj objem a ještě zesvětlá. Chvilku to trvá, takže tomu dejte čas. Jakmile je máslo vyšlehané přidáme krémový sýr a znovu šleháme dokud se směs nespojí. Můžete přidat ještě cukr, pokud se vám náplň zdá málo sladká a také vanilkový extrakt. Znovu prošleháme, dokud není směs krásně hladká.

Dokončení koláčků:
Krém si můžete přendat do cukrářského sáčku, ale můžete ho nanášet jen lžící.
Na vychladlé koláčky začněte nanášet krém. Množství krému záleží na vás, jak hodně krémové koláčky chcete mít. Přiklopte dalším koláčkem a vytvořte sendvič.

Já jsem je ještě postříkala čokoládou (nemusí být).

Necháme koláčky minimálně 30 minut v lednici zchladnout před podáváním. Takto hotové koláčky vydrží v lednici až 3 dny.

Musím říct, že jsou užásné. Jednoduché na přípravu a chuťově vynikající.
Určitě vyzkoušejte 🙂 .

Cukrařina je mou velkou vášní, které jsem beznadějně propadla. Vydejte se se mnou na sladkou cestu a prozradím vám tajemství dokonalých dortů. Krok za krokem spolu vytvoříme chuťově dokonalý dort, cupcake nebo zákusek, který se rozplyne na jazyku.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Chcete recepty na dokonalé korpusy? Stáhněte si můj eBook zdarma!
  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Potkáme se na Facebooku: